Κρίμα που είναι πόρνη : τραγωδία - Ford, John, 1586-1640 (Νεφέλη, 1986)
Αν και περιτριγυρισμένο από πολλές άλλες ίντριγκες, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα εκείνης της περιόδου, το βασικό θέμα του «Κρίμα που είναι μια πόρνη», είναι ο απαγορευμένος έρωτας της Αναμπέλα με τον αδερφό της Τζοβάνι. Πρόκειται για μια ιστορία καθαρής αιμομιξίας, από την οποία θε γεννηθεί ένα ¨μαύρο διαμάντι» της παγκόσμιας φιλολογίας. Το θέμα-ταμπού, στα χέρια ενός λιγότερο εμπνευσμένου συγγραφέα, θα κινδύνευε να γίνει χυδαίο και σκανδαλοθηρικό. Ο Τζων Φορντ όμως κατορθώνει να φτιάξει ένα αληθινό ποίημα. Όπως στα ποιήματα τπθ Μπωντλέρ, όπου εξυμνείται η απαγορευμένη ηδονή, έτσι και στο «Κρίμα που είναι μια πόρνη» η αιμομιξία ωραιοποιείται. Γίνεται έργο τέχνης και αυτόματα αλλάζει διαμονή, μετοικεί στα αριστουργήματα της τέχνης.