Γραφές του καπετάν Νικόλα : ναυτική μυθιστορηματική βιογραφία - Παπαδόπουλος, Ιωάννης Λ., 1932- (Τ. Πιτσιλός, 2000)
Ο καπετάν Γιάννης γεννήθηκε στη Χίο τον Ιούλιο του 1932 και μεγάλωσε δίπλα σε λιμάνι. Οι πρώτες ματιές του αγκάλιασαν τα καίκια, τα γρι-γρι και τις ανεμότρατες, που κάποια εποχή ιδιοκτήτης μιάς απ' αυτές ήταν ο πατέρας του. Οσο μεγάλωνε η αγάπη του για το Αιγαίο, τόσο δυνάμωνε και το όνειρό του να γνωρίσει τις θάλασσες όλου του κόσμου.