Η Σίβυλλα - Lagerkvist, Par, 1891-1974 (Λογοτεχνία : Ροές, 1985)
Αγαπημένη του Θεού η πιο διάσημη από τις Δελφικές Πυθίες, ζει μακριά απ' τους ανθρώπους και τ' ανθρώπινα, έχοντας βρει την ολοκλήρωσή της με τον θεϊκό έρωτα που την περιβάλλει, ως τη στιγμή που η τυχαία γνωριμία της μ' ένα κοινό θνητό, ξυπνά μέσα της την γυναίκα. Όμως ο Θεός, σκληρός και αδήριτος, δεν έχει την παραμικρή συμπάθεια για τις ανθρώπινες αδυναμίες και δεν παραχωρεί ποτέ αυτό που είναι δικό του. Έτσι, πέρα απ' το θάνατο και την καταστροφή που σπέρνει στους δυο εραστές, δεσμεύει την υπόλοιπη ζωή της γυναίκας στο μεγάλωμα ενός παιδιού, που δεν είναι καρπός του γήϊνου όπως αυτή νομίζει, έρωτά της, αλλά ένας ακόμα τρόπος για να κρατηθεί υποταγμένη στην υπηρεσία του θεϊκού θελήματος.