Μολιέρος - Goldoni, Carlo, 1707-1793 (Παγκόσμιο θέατρο, 2000)
Την Άνοιξη του 1751 ο Γκολντόνι αποφασίζει να ακολουθήσει το θίασο του Μέντεμπαχ που θα έδινε παραστάσεις για όλο το καλοκαίρι στο Τορίνο. Ήταν ήδη 44 χρόνων, κουρασμένος, άρρωστος και απογοητευμένος. Γράφει ο ίδιος: "Η συνεχής εργασία μου είχε καταστρέψει την υγεία. Αρρώστησα και μ' αυτόν τον τρόπο πλήρωσα το σκληρό μόχθο που μου επέβαλε η μανία μου για τη συγγραφή όλο και περισσότερων νέων έργων. [. . .] Είχα γράψει και ανεβάσει δεκαέξι έργα μέσα σ' ένα χρόνο, ο θιασάρχης δεν μου τα είχε ζητήσει, αλλά παρόλ' αυτά το κέρδος του δεν ήταν αμελητέο. Κι εγώ τι απεκόμησα; Ούτε μια πεντάρα παραπάνω απ' όσα είχαμε συμφωνήσει ως ετήσια αμοιβή μου".