Κωνσταντίνος Β. Γόντικας, 1870-1937 : θεσμικές αλλαγές κατά τον μεσοπόλεμο - Σβολόπουλος, Κωνσταντίνος Δ. (Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, 2003)
Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η ιστορική καταγραφή της παρουσίας του Κ. Γόντικα στον ελληνικό δημόσιο βίο είναι επιβεβλημένη. Η σφραγίδα της γόνιμης διέλευσής του από τα έδρανα του κοινοβουλίου είναι ανεξίτηλη· και η συμβολή του στη δημιουργία και την αποδοτική λειτουργία νέων θεσμών υπήρξε αποφασιστική, η ορθή αντίληψη για την αποστολή του στρατεύματος σε εποχή αταξίας και σύγχυσης, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 και η θεμελίωση, στη συνέχεια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος συνθέτουν τις κύριες παραμέτρους ενός έργου σημαντικού, το οποίο ξεπερνά τα όρια της απλής, έστω ορθής διαχείρισης, σηματοδοτώντας πορεία προς το μέλλον. Σε περίοδο αναταραχής και αμφισβήτησης ο Γόντικας κατέθεσε μια αξιόπιστη πρόταση ήθους και δημιουργικότητας.