Ο κατηγορούμενος - Archer, Jeffrey, 1940- (Παγκόσμιο θέατρο, 2006)
Το θεατρικό έργο "Ο κατηγορούμενος" είναι το τρίτο κατά σειρά του Τζέφρεϋ Άρτσερ. Το έργο είναι ένα δικαστικό δράμα με έντονες συγκινήσεις, που καθηλώνουν τον θεατή σε όλη τη διάρκειά του. Όλες οι σκηνές του εκτυλίσσονται στο ιστορικό δικαστήριο τού Λονδίνου Όλντ Μπέιλι. Ένα από τα χαρακτηριστικά του έργου είναι, ότι οι θεατές παίζουν τον ρόλο των ενόρκων και αυτοί αποφασίζουν, αν είναι ένοχος ή αθώος ο κατηγορούμενος γιατρός Πάτρικ Σέργουντ, για τη δολοφονία της συζύγου του Ελίζαμπεθ. Βασική μάρτυρας κατηγορίας είναι η νοσοκόμα Τζένιφερ Μίτσελ, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τής κατηγορούσας αρχής και της ίδιας ήταν ερωμένη του γιατρού, λίγο πριν δολοφονηθεί η σύζυγός του. Με το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Δικαστής, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση της υπόθεσης ζητάει από τους ενόρκους-θεατές, με βάση τα όσα άκουσαν και εκτίμηση των αποδείξεων να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, ως προς την ενοχή ή αθωότητα του κατηγορούμενου. Οι θεατές-ένορκοι καλούνται να ψηφίσουν και αυτό γίνεται, με ηλεκτρονική συσκευή ή κάρτες, ή με ανύψωση των χεριών. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του έργου είναι, ότι προβλέπονται δύο ετυμηγορίες-αποφάσεις, της ενοχής, αλλά και της αθώωσης τού κατηγορούμενου! Έτσι, αφού ο θεατής ψηφίσει, το έργο συνεχίζεται, με το τέλος που προβλέπεται για κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις.