Το τελευταίο ταξίδι - Κάντας, Αριστείδης, 1951- (Σύγχρονο ελληνικό θέατρο, 2004)
Η Ισμήνη είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο που ερευνά το άγνωστο έργο του Κάλβου. Ζει μαζί με τον αδελφό της τον Άγγελο που είχε πάει για σπουδές στην Ιταλία αλλά μετά από είκοσι χρόνια επέστρεψε χωρίς να έχει σπουδάσει. Η επίσκεψη του καθηγητή Αυγερινού στο σπίτι της Ισμήνης και του Άγγελου λειτουργεί ως καταλύτης για να αποδειχτεί πως το έργο του Κάλβου βρίσκεται μέσα στη διχασμένη προσωπικότητα του Άγγελου. "Η παρόρμηση είναι η μυστική έξοδος του νου, που μας βγάζει έξω, στον κόσμο. Είναι μια πόρτα που ανοίγει ξαφνικά, και τότε, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σ' έναν παράδεισο ή και σ' ένα γκρεμό". Κεντρικό θέμα του έργου είναι η πραγματική και η φαινομενική αλήθεια. Με δεδομένο πως η αλήθεια του παρόντος ανά πάσα στιγμή παραμορφώνεται, τότε τα γεγονότα του παρελθόντος είναι ολεθρίως παραποιημένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μέσα στην πλάνη. Ζώντας μέσα στην πλάνη, πώς θα δημιουργήσουμε το όραμα για να πορευτούμε;