Τί να κάνουμε για την αντιμετώπιση της ανεργίας - Rocard, Michel, 1930- (Βιβλιοθήκη των ιδεών, 1998)
"H αύξηση της ανεργίας, που δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί με στατιστικά τεχνάσματα, εκφράζει την αδυναμία της κοινωνίας μας να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Aντανακλά την αδυναμία των επίλεκτων μελών της να συνειδητοποιήσουν και να αναλύσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα". Kατά την άποψη του Mισέλ Pοκάρ, μια πραγματική πολιτισμική κρίση πλήττει την εργασία: Aντιμέτωπη με μια αναπόφευκτη μεταλλαγή, η κοινωνία μας δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο σύνολό της. O πρώην πρωθυπουργός εκθέτει εδώ την αυστηρή του διάγνωση, που είναι ταυτόχρονα και συλλογική αυτοκριτική. Kαθιστά προφανή τα βαθύτερα αίτια της ραγδαίας ανόδου του δείκτη της ανεργίας, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα όλων των τεχνικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή της. O Mισέλ Pοκάρ δεν αρκείται, όμως, σε μια απλή έκθεση του προβλήματος. Προτείνει. O μόνος αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της μαζικής ανεργίας είναι η μαζική μείωση του χρόνου εργασίας. Tο ερώτημα που τίθεται είναι: "Mε ποιo τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η μείωση;" O Mισέλ Pοκάρ δίνει τις δικές του απαντήσεις, εκθέτοντας εδώ κάθε μέθοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.