Σωκράτης - Dorion, Louis-Andre, 1960- (Que sais-je? : Τί γνωρίζω, 2007)
Σε ένα χωριό της πραγματείας του "Περί φύσεως των θεών" (I 34, 93), ο Κικέρων παρουσιάζει τον Σωκράτη ως τον "πατέρα της φιλοσοφίας". Ωστόσο, κατά μία άλλη, εν γένει παγιωμένη παράδοση, ο πρώτος φιλόσοφος, στην πραγματικότητα, ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος, που γεννήθηκε έναν αιώνα και πλέον πριν από τον Σωκράτη. Η αντίφαση ανάμεσα στις δύο αυτές παραδόσεις δεν είναι παρά φαινομενική, καθώς δεν αποδίδονται υπό την ίδια έννοια ο τίτλος του "πρώτου φιλοσόφου" στον Θαλή τον Μιλήσιο και του "πατέρα της φιλοσοφίας" στον Σωκράτη.