Ο Αιμίλιος και ο ντέτεκτιβ - Kastner, Erich, 1899-1974 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 1996)
Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας γραμμένο με πολύ χιούμορ. Ο μικρός Αιμίλιος, ταξιδεύει για πρώτη φορά ολομόναχος με το τρένο από την επαρχία για το Βερολίνο, για να δει τους συγγενείς του. Κάποιος συνταξιδιώτης του, όμως, του κλέβει τα λεφτά του. Τι θα κάνει ο μικρός μας επαρχιωτάκος; Το κυνήγι του κλέφτη μέσα στη λαμπερή πρωτεύουσα με τα αστραφτερά αυτοκίνητα, γεμάτο διασκεδαστικά κι έξυπνα επεισόδια, συγκρατεί από την αρχή ως το τέλος το ενδιαφέρον του αναγνώστη.