Σαν ταξιδιάρικα πουλιά - Παπαθεοδώρου, Θοδωρής, 1965- (Ψυχογιός, 2008)
Κωνσταντινούπολη, 1941. Εκείνος :Ρωμιός στην Πόλη. Εκείνη;Μια μικρή Τουρκάλα που μεγαλώνει δίπλα του. Συναντιούνται, κοιτάζονται, μιλούν. Ένα χάδι,ένα φιλί μπροστά στο Βόσπορο. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Η Ιστορία όμως κρατάει τα δικά της τεφτέρια και δε λογαριάζει. Αυτοί και άλλοι σε μια Πόλη χωρισμένων Θεών κι ανθρώπων. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Αποστολές τροφίμων στη λιμοκτονούσα κατοχική Ελλάδα από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και εκτοπίσεις, τρομοκρατία, αφανισμός. Ο Παναγιώτης; Προσπαθεί να συμβιβάσει το θάνατο με την αγάπη. Φίλοι και συγγενείς έχουν χαθεί εξαιτίας των Τούρκων, μιλιούνια οι Ρωμιοί που τους ρήμαξαν τις ζωές εκείνο τον μαύρο Σεπτέμβρη. Ένας λαός που υπέφερε τα πάνδεινα σε εκατοντάδες χρόνια σκλαβιάς. Η Φεράχ;Φοβάται. Ακόμη δεν ξεχνούν οι Τούρκοι τον βίαιο ξεριζωμό τους από τη Μακεδονία, τις πυρπολήσεις των τούρκικων χωριών και τα έκτροπα στη Μικρά Ασία, όταν την είχε καταλάβει ο Ελληνικός Στρατός. Και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Έρχεται το φθινόπωρο του 55. Η καταστροφή. Ο διωγμός. Μια βαλίτσα μονάχα. Πώς να χωρέσει όλη η αγάπη, πώς να χωρέσει όλη η ζωή μέσα σε μια βαλίτσα;...