Χαμένες ψευδαισθήσεις - Balzac, Honore de, 1799-1850 (Σύγχρονη κλασική βιβλιοθήκη, 1993)
Ο Λυσιέν είναι ένας νεαρός ποιητής που ζει την Γαλλική επαρχία με το όνειρο να γίνει μια μέρα μεγάλος και αναγνωρισμένος συγγραφέας. Για να επιτύχει τον σκοπό του αλλά και οδηγούμενος από έναν παθιασμένο έρωτα, εγκαταλείπει την γεννέτηρά του για το Παρίσι για να βρεθεί λίγο αργότερα μόνος και άφραγκος σε μια πόλη που δεν δείχνει πρόθυμη να τον αναγνωρίσει. Οδηγούμενος από την επιθυμία του, θα παλέψει αρχικά για τα όνειρά του για να παραδοθεί σταδιακά στην χλιδή της παριζιάνικης ζωής, ξεπουλώντας το ίδιο του το είναι ενώ ο Νταβίντ, ο φίλος του και σύζυγος της αδερφής του, παλεύει για να τον βοηθήσει αλλά και για το δικό του καλύτερο μέλλον.