Η γιαγιά μου η Αθήνα : κι άλλα κείμενα - Ταχτσής, Κώστας, 1927-1988 (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία ;, 1995)
Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Η συλλογή δεκατεσσάρων κειμένων με τίτλο: "'Η γιαγιά μου η 'Αθήνα κι άλλα κείμενα" θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Κείμενα αυτοβιογραφικά, κριτικά, αυτοκριτικά, σχολιαστικά, που αναφέρονται σε πρόσωπα και πράγματα της νεοελληνικής πνευματικής και κοινωνικής ζωής στην περίοδο 1960-1980, γραμμένα με την απαράμιλλη συγγραφική τέχνη και το μοναδικό ύφος του Κώστα Ταχτσή