Σαν ψέμα - Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα (Αστέρια νεανικής λογοτεχνίας, 1990)
Οι σπόροι ενός γαλάζιου λουλουδιού από την Ανατολή καταλήγουν από απροσεξία της Ελένης σ' ένα σκουπιδότοπο. Εκεί κατοικούν βιοπαλαιστές, όπως η οικογένεια της Άννας, που κερδίζουν τη ζωή τους από τα σκουπίδια. Τα γαλάζια λουλούδια που ξεφυτρώνουν μέσα από αυτά γίνονται το κρυφό όνειρο της Άννας και το κλειδί της ιστορίας. Η μετακόμιση της οικογένειας θα γίνει η αιτία για μια καινούργια ζωή. Η τύχη θα φέρει κοντά τα δυό κορίτσια. Τα γαλάζια λουλούδια παίζουν και πάλι το ρόλο τους: γίνονται το σημείο συνάντησης των δυο κόσμων και δίνουν λύση στο πρόβλημα της φτώχειας των ανθρώπων του σκουπιδότοπου.