Ο δεκαπεντάχρονος πλοίαρχος - Verne, Jules, 1828-1905 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους ;, 1995)
Στο πρόσωπο του νεαρού πλοιάρχου Ντικ Σαντ, ο Ιούλιος Βερν δεν οραματίζεται ούτε τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα ούτε τις επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τη μοίρα της ανθρωπότητας. Ο Ντικ Σαντ δεν ταξιδεύει ούτε με το υποβρύχιο του βιβλίου του "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" ούτε με το διαστημόπλοιο του μυθιστορήματός του "Από τη Γη στη Σελήνη". Ο δεκαπεντάχρονος πλοίαρχος δεν είναι παρά ένα παιδί πάνω σε ένα καράβι που πλέει ολοταχώς προς τη χώρα της περιπέτειας. Ένα παιδί που γίνεται άντρας, καθώς αναμετριέται με δεκάδες κινδύνους, όπως θα 'χε κάνει, αναμφίβολα, κι ο ίδιος ο Βερν, αν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει εκείνη την παιδική παρόρμηση...