Διονύσιος Σολωμός : ανθολόγιο θεμάτων της σολωμικής ποίησης - Καψωμένος, Ερατοσθένης Γ.; Καψωμένος, Ερατοσθένης Γ.; Ζήσης, Αθανάσιος Δ.; Χαλιάσου, Κωνσταντίνα (Βουλή των Ελλήνων, 1998)
Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τιμήσει τη διακοσιοστή επέτειο από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Το Ανθολόγιο των Θεμάτων της Σολωμικής Ποίησης, που επιμελήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριος Ερατοσθένης Καψωμένος και απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία μας, επιχειρεί να αναδείξει τις αντιπροσωπευτικότερες ποιητικές εικόνες, ιδέες και θέματα του σολωμικού έργου, στοιχεία που θεμελιώνουν τη μοναδικότητα της ποιητικής τέχνης του Διονυσίου Σολωμού. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια τέχνη που, κατά τη γνώμη έγκριτων νεοελληνιστών, προοικονομεί σύγχρονες αισθητικές αντιλήψεις, συναρμόζοντας την ελληνική παράδοση με τη γερμανική ιδεαλιστική φιλοσοφία και τη ρομαντική ποίηση του 19ου αιώνα. Το έργο του Διονυσίου Σολωμού δεν καταυγάζει μόνο την ελληνική εθνική συνείδηση και τα διαχρονικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, αλλά έχει οικουμενικό χαρακτήρα, λειτουργώντας ως πανανθρώπινο προσκλητήριο για την πραγμάτωση των ιδεωδών της αυτοτελείωσης, της ατομικής αυτονομίας, του δικαίου και της ελευθερίας. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)