Για την άλλη πατρίδα : μυθιστόρημα - Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη, 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 1997)
Με κινδύνους και περιπέτειες ξεκινά «για την άλλη πατρίδα» μια οικογένεια παλιών μεταναστών. Θέλει να γυρίσει στον τόπο των προγόνων της, ένα πανέμορφο νησί - ένα μικρό ανεξάρτητο κράτος. Γιατί στη χώρα που βρισκόταν, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα. Έπειτα από σκληρές δοκιμασίες, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η οικογένεια φτάνει στην προγονική γη και μια νέα ζωή φαίνεται ν' ανατέλλει. Σύντομα όμως το νησί δέχεται άνανδρη εχθρική επίθεση. Με την εισβολή του εχθρού, ένα δεύτερος ξεριζωμός συγκλονίζει την οικογένεια και νέες περιπέτειες αρχίζουν...