Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε : τεκμήρια ιστορίας - Δημαράς, Αλέξης, 1932-2012 (Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη : Στοχαστική πεζογραφία ;, 1983)
Από το 1821 το γένος επιθυμεί μιαν εκπαίδευση που θα βοηθήσει να μεταβληθούν οι ραγιάδες σε πολίτες ενός ελεύθερου κράτους. Τις προσδοκίες του τις εξέφρασε με σαφήνεια στην περίοδο 1821-1827. Στα δέκα επόμενα χρόνια διαμορφώθηκε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Από τότε και ύστερα, το αίτημα παρέμεινε το ίδιο: Να γυρίσουμε σε κείνο που πρωτοζητήθηκε, να αποκτήσουμε σχολεία που να εκφράζουν το παρόν και να ετοιμάζουν για το μέλλον.