Ο Μικές μες στη σουπιέρα - Lindgren, Astrid Ericsson, 1907-2002 (Παγκόσμια νεανική βιβλιοθήκη ;, 1989)
Ο Μικές ήταν ένα γερό παλικαράκι πέντε χρόνων. Ζούσε σ' ένα αγρόκτημα με τη μητέρα του, τον πατέρα του, τη μικρή του αδελφή, την Ίντα, τον εργάτη για τα χωράφια, τον Άλφρεντ και τη Λίνα, την υπηρέτρια. Ο Μικές είχε ξανθά μαλλιά, κατακόκκινα μάγουλα και καταγάλανα μάτια κι όταν τον κοίταζες νόμιζες πως ήταν ένα μικρό αγγελούδι. Μα ο Μικές μόνο αγγελούδι δεν ήταν! Έκανε τις πιο απίθανες σκανταλιές. Όπως τη μέρα που σφήνωσε το κεφάλι του μες στη σουπιέρα! Ή τη φορά που ανέβασε τη μικρή Ίντα στο κοντάρι της σημαίας, ή...