Το ημέρωμα της στρίγκλας - Shakespeare, William, 1564-1616 (Κέδρος, 2001)
Το Ημέρωμα της στρίγκλας είναι από τα πρώτα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και πρωτοπαίχτηκε μάλλον το 1592 ή το 1593. Σ' αυτό βλέπουμε μια από τις ολοκληρωμένες απόψεις για το "θέατρο εν θεάτρω": η αφορμή για όλο το έργο δίνεται από μια παράσταση που δίνει μια ομάδα θεατρίνων στον πύργο ενός λόρδου. Η ερωτική πολιορκία μιας κακομαθημένης κοπέλας από γαμπρούς είναι θέμα που επανειλημμένα έχουν διαπραγματευτεί οι μπαλάντες και τα παραμύθια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Στο Ημέρωμα της Στρίγκλας όμως, όλα γίνονται με απίστευτη σβελτάδα, που θυμίζει κομμέντια ντελ άρτε ή φάρσα. Οι γοργοί διάλογοι, οι εναλλαγές σκηνών, τα λογοπαίγνια και η αληθοφάνεια των χαρακτήρων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος σ' ένα θέμα που όχι μόνον διασκεδάζει, αλλά και διδάσκει.