Ο έμπορος της Βενετίας - Shakespeare, William, 1564-1616 (Κέδρος, 1999)
Τον Έμπορο της Βενετίας ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τον έγραψε το 1598 και η ιστορία του είναι επηρεασμένη από διαφόρους μύθους και παραμύθια της Ελλάδας, Αιγύπτου, Ανατολής, Βυζαντίου, Αναγέννησης. Κύρια θέματά του είναι η υποκειμενική ερμηνεία των νόμων, η αντιπαράθεση αξιών και κυρίως οι διαπροσωπικές σχέσεις στην ακμάζουσα Βενετία του 16ου αιώνα. Η επιτυχία που γνώρισε το έργο οφείλεται κυρίως στη λαϊκότητα του μύθου, στην άψογη δραματουργική του δομή, στη σωστή σκιαγράφηση των χαρακτήρων, στα θαυμάσια κωμικά ευρήματα και πάνω απ' όλα, στον απαράμιλλο ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ.