Η κόκκινη πριγκίπισσα : μια επαναστατική ζωή - Zinovieff, Sofka (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνης, 2008)
Ένα παλιό ημερολόγιο γραμμένο την εποχή που η Σόφκα Ντολγκορούκι, μια νέα και όμορφη γυναίκα, βρίσκεται παγιδευμένη στο υπό γερμανική κατοχή Παρίσι. Ένα ημερολόγιο που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι παθιασμένες επιστολές στο μεγάλο έρωτα της ζωής της. Η ηλικιωμένη πια Ντολγκορούκι ? η Κόκκινη Πριγκίπισσα ? παραδίδει αυτό το ημερολόγιο στην εγγονή της Σόφκα. Εκείνη όμως θα το διαβάσει μετά το θάνατό της. Γοητευμένη, αποφασίζει να ψάξει πιο βαθιά.