Ιστορία της Ελλάδος από το 1800 : η διαμόρφωση και η άσκηση της εθνικής πολιτικής. - Κολιόπουλος, Ιωάννης Σ., 1942- (Βάνιας, 2002)
Στο παρόν τεύχος του έργου "Ιστορία της Ελλάδος από το 1800" εξετάζονται η διαμόρφωση και η άσκηση της εθνικής πολιτικής της χώρας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και εξής. Βέβαια, πριν από την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1828, η Ελλάδα δεν διέθετε επισήμως αναγνωρισμένη εθνική κρατική υπόσταση και ως εκ τούτου οι διακρατικές σχέσεις της ήσαν υποτυπώδεις· ασκούσαν ωστόσο οι επανασταστικές κυβερνήσεις εξωτερική πολιτική και είχαν επαφές με εκπροσώπους κυβερνήσεων ξένων χωρών ευθύς μετά τη συγκρότηση της πρώτης επανασταστικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εξετασθούν η πολιτική και οι σχέσεις της χώρας από την έναρξη του Αγώνος.[...]