Ιστορία της Ελλάδος από το 1800 : το έθνος, η πολιτεία και η κοινωνία των Ελλήνων. - Κολιόπουλος, Ιωάννης Σ., 1942- (Βάνιας, 2000)
Το παρόν τεύχος αποτελεί μέρος της ευρύτερης μελέτης με αντικείμενο την ιστορία της Ελλάδος από την εποχή του ώριμου Ελληνικού Διαφωτισμού, απευθύνεται δε κυρίως σε φοιτητές της ιστορίας των νεότερων χρόνων. Στα τρία κεφάλαια του τεύχους παρουσιάζονται τα εξής τρία θέματα α) "Η ανακαίνιση του ελληνικού έθνους", β) "Η διαμόρφωση της ελληνικής πολιτείας" και γ) "Η αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας". Είναι θέματα πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας και θίγουν σημαντικές πλευρές της ιστορίας της Ελλάδος κατά τους νεότερους χρόνους, όπως η αφετηρία της νέας εποχής στην ιστορία των Ελλήνων, ο αναπροσδιορισμός των στοιχείων της ελληνικής ταυτότητας σε σχέση με το παρελθόν και με τους συνοίκους και ομόδοξους λαούς, η διαμόρφωση της ελληνικής πολιτείας, οι πολιτικοί θεσμοί, που αναπτύχθηκαν, οι διάφορες ομάδες και τάξεις που συνιστούσαν την ελληνική κοινωνία κ.ά.