Ο κύριος των ελεφάντων - Guillot, Rene, 1900-1969 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Συλλογή Χελιδόνια, 1994)
Ο νεαρός Λουκάς φτάνει στη χώρα των Λόμπι, στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Εκεί θα συναντήσει ένα νεαρό μαύρο, το Φοφάνα, που αν και νέος είναι προικισμένος με δυνατή προσωπικότητα. Μέσα από τις περιπέτειες των δύο αυτών παιδιών αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα κρυφά μυστικά της Αφρικής.Ένας κόσμος όπου, παρά την πάλη για επιβίωση, ανθίζει σαν λουλούδι η φιλία ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα μαύρο αγόρι κι ένα λευκό συνομήλικό του δίνει την ευκαιρία στο βραβευμένο συγγραφέα να μιλήσει για τις αντιξοότητες στην Αφρική αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη.