Η σύγχρονη έκθεση στην Α΄ γυμνασίου : διδασκαλία της έκφρασης, έκθεσης με ανθολόγηση κειμένων - Πασσάς, Γιάννης Ι. (Βιβλία για την εκπαίδευση, 2007)
Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην οργανωμένη και συστηματική εξοικείωση των μαθητών της Α΄ γυμνασίου με τα διαφορετικά είδη του γραπτού λόγου και στην παραγωγή τους. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο οι μαθητές, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό πρωτότυπων κειμένων, θα κατανοήσουν τον τρόπο οργάνωσης των περιγραφικών, των αφηγηματικών και των επιχειρηματολογικών κειμένων και θα ασκηθούν στη συγγραφή τους μέσα σε διαφορετικά επικοινωνιακά πλαίσια (επιστολή, προσχεδιασμένος προφορικός λόγος, άρθρο, ημερολόγιο, κτλ.). Παράλληλα, θα γνωρίσουν τη λειτουργία των παραγράφων σε όλα τα κειμενικά είδη και θα καθοδηγηθούν στη σύνταξη περιληπτικών κειμένων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, μέσα από δοκιμασίες αξιολόγησης, οι μαθητές θα μπορέσουν να εμπεδώσουν τη θεωρία του σχολικού βιβλίου της Α΄ γυμνασίου και να εξασκηθούν στη συγγραφή κειμένων που προβλέπονται από τη διδακτέα ύλη. Το βιβλίο αυτό λοιπόν αποτελεί απαραίτητο, για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό, συμπλήρωμα της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Α΄ γυμνασίου, καθώς μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς για τη Β΄ και τη Γ΄ γυμνασίου, θέτει σε στέρεες βάσεις την ικανότητα παραγωγής λόγου των μαθητών.