Η σύγχρονη έκθεση στη Β΄ γυμνασίου : διδασκαλία της έκφρασης, έκθεσης με ανθολόγηση κειμένων - Πασσάς, Γιάννης Ι. (Βιβλία για την εκπαίδευση, 2007)
[Η σύγχρονη έκθεση στη Β΄ γυμνασίου ] Η σύγχρονη έκθεση στη Β΄ γυμνασίου Διδασκαλία της έκφρασης - έκθεσης με ανθολόγηση κειμένων Γιάννης Ι. Πασσάς Εκδόσεις Πατάκη, 2007 286 σελ. ISBN 978-960-16-2389-4, [Κυκλοφορεί] Τιμή 11,73 Ελληνική γλώσσα, Νέα - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση) [DDC: 480.07] Εκθέσεις (Μαθητικές) - Σπουδή και διδασκαλία [DDC: 371.3] [...] Στο πρώτο μέρος του βιβλίου θα μελετήσουμε διαφορετικά είδη κειμένων (περιγραφικά, αφηγηματικά, επιχειρηματολογικά), θα κατανοήσουμε τον τρόπο δόμησης τους και θα ασκηθούμε στη συγγραφή τους. Ταυτόχρονα, θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά την περιληπτική απόδοση όλων αυτών των τύπων κειμένων. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη συγγραφή των εκθέσεων που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα για τη Β΄ γυμνασίου. Στο τέλος του μέρους αυτού υπάρχουν δοκιμασίες αξιολόγησης που στοχεύουν στην εξοικείωση του μαθητή με τον τύπο αξιολόγησης του μαθήματος τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και στις γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου. Η παρουσίαση της θεωρίας συνδυάζεται με ένα μεγάλο αριθμό ασκήσεων. Στο τρίτο λοιπόν μέρος του βιβλίου υπάρχουν οι αναλυτικές απαντήσεις των ασκήσεων αυτών, με τις οποίες ο μαθητής, αφενός, θα ελέγξει την πρόοδο του και, αφετέρου, θα συστηματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απαντώνται όλοι οι τύποι των ασκήσεων που μπορεί να συναντήσει στο μάθημα αυτή τη χρονιά. [...]