Καλλίγευστον : η φαντασία στη χορτοφαγία - Μανιατάκη, Ελένη Δ. (Χριστάκης, 2001)
«Πες μου τι τρως να σου πω ποιος είσαι.» Όσο κι αν ο λόγος αυτός δείχνει απλοϊκός, κλείνει μια βαθύτερη αλήθεια, αφού πραγματικά αυτό που τρώμε, όπως το τρώμε και όπως μας αρέσει να το παρουσιάζουμε, εκφράζει όχι μόνο τις γευστικές μας ορέξεις και προτιμήσεις αλλά και τον ψυχισμό και την αισθητική μας. Τεράστιο και πολύπλευρο το θέμα, που ασφαλώς δεν εξαντλείται σ' ένα συνοπτικό και προλογικό σημείωμα. Εκείνο ωστόσο που επιγραμματικά θα μπορούσαμε να επισημάνουμε είναι ότι πραγματικά η τέχνη της μαγειρικής -από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη- είναι μια άλλη δημιουργία. Οι συνταγές που ακολουθούν συνδυάζουν τη γεύση με την υγιεινή διατροφή, και έχουν όλες δοκιμασθεί στην πράξη με θετικά αποτελέσματα. Το στοιχείο υγιεινής διατροφής, τόσο απαραίτητο για τον σημερινό κουρασμένο και πολλαπλά ταλαιπωρημένο άνθρωπο, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη σύνθεση αυτών των συνταγών. Έτσι, φροντίσαμε η χαρά της γεύσης και των άλλων αισθήσεων να είναι σε αρμονικό συνδυασμό με την ψυχοσωματική ισορροπία του οργανισμού.