Μια γυναίκα χωρίς όνομα - Asena, Duygu, 1946-2006 (Ωκεανίδα, 1995)
Μια γυναίκα χωρίς όνομα αφηγείται τη ζωή της - μια ζωή που θα μπορούσε λίγο-πολύ να τη ζήσει κάθε γυναίκα. Γι' αυτό μένει χωρίς όνομα, δεν έχει καμιά σημασία το όνομά της. Η γυναίκα αυτή, από τα πρώτα άγουρα χρόνια της, πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της για ν' αντιμετωπίσει τα πότε ασήμαντα και πότε ασήκωτα από το βάρος γεγονότα της ζωής της. Το αγνό, ατσαλάκωτο κοριτσίστικο πρόσωπο αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει τα σημάδια του χρόνου και σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα, μεστό από πίκρες και πάθη, η γυναίκα στοχεύει και καταφέρνει, με κάθε θυσία, να υπάρχει για τον εαυτό της. Η ανώνυμη γυναίκα της Ντουιγκού Ασένα είναι ένα ποτάμι που φτιάχνει τη δική του ιστορία, κι ας μη φτάνει ποτέ στη θάλασσα. Ωστόσο υπάρχει και κυλάει παραμερίζοντας στο πέρασμά του απολιθωμένες αντιλήψεις χιλιάδων χρόνων. Δεν είναι σημαντικό αυτό; Το βιβλίο "Μια γυναίκα χωρίς όνομα", που για ένα διάστημα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του από το Συμβούλιο για την προστασία ανηλίκων από επιβλαβή αναγνώσματα, έχει σπάσει ρεκόρ πωλήσεων στην Τουρκία, με σαράντα πέντε εκδόσεις, έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και στα ολλανδικά, κι έχει γίνει κινηματογραφικό έργο.