Ο φτωχόκοσμος - Dostoyevsky, Fedor Mihajlovic, 1821-1881 (Δαμιανός / Κλασική λογοτεχνία, 2010)
Η αναγνώριση της αξίας του τον παρακίνησε να καταγίνεται πιο ακούραστα κι επίμονα στο έργο του. Προικισμένος δε μ' εξαιρετική ευκολία στο γράψιμο και με πολλή γονιμότητα στην επινόηση και την πλοκή του μύθου, έγραψε και δημοσίευσε σε δυόμιση χρόνια εννιά ρομάντσα, όλα εμψυχωμένα από τη ζωηρή εκείνη δύναμη σύνθεσης και περιγραφής που χαρακτηρίζει το συγγραφικό του ταλέντο. Ο Θεόδωρος Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, που πρωτακούστηκε με το έργο του βιβλίου τούτου «Ο φτωχόκοσμος», δημοσιευμένο το 1846 στην πρωτοεκδιδόμενη τότε «Πετρουπολίτικη συλλογή» του ποιητή Νεκράσοφ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)