Ο θόρυβος στη εργασία : φύση, κίνδυνοι και προστασία - Βαφείδου, Έβελυν (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας : Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, 2005)
Ο ήχος αποτελεί ένα τόσο συνηθισμένο κομμάτι της καθημερινής ζωής, ώστε σπανίως αξιολογούνται όλες του οι επιδράσεις, οι θετικές και οι αρνητικές. [...] Συχνά, στη σύγχρονη κοινωνία ο ήχος ενοχλεί τον άνθρωπο. Πολλοί ήχοι είναι δυσάρεστοι ή ανεπιθύμητοι. Οι ήχοι αυτοί καλούνται "θόρυβος". Το επίπεδο ενόχλησης δεν εξαρτάται μόνον από το είδος του ήχου, αλλά και από τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο ήχος ενός καινούργιου αεριωθούμενου αεροπλάνου την ώρα που απογειώνεται μπορεί να προκαλεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο μηχανικό που το σχεδίασε, αλλά σίγουρα προξενεί φρικτή ενόχληση σ' εκείνους, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο. Πάντως ο ήχος δε χρειάζεται να είναι δυνατός για να ενοχλήσει. Ένα πάτωμα που τρίζει ή μια βρύση που στάζει μπορεί να προκαλεί εξίσου έντονη ενόχληση, όσο και μια δυνατή βροντή.