Το χάρισμα της δυσλεξίας : γιατί μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους δυσκολεύονται στην ανάγνωση και πώς μπορούν να μάθουν να διαβάζουν τέλεια - Davis, Ronald D., 1942- (Η ψυχολογία σήμερα, 2000)
Όπως συμβαίνει και σε άλλους δυσλεξικούς, ο Pόναλντ Nτέιβις ήταν προικισμένος με ασυνήθιστα χαρίσματα, με μεγάλη δημιουργικότητα και φαντασία. Παρ' όλα αυτά μεγάλωνε με την απορία γιατί δεν κατάφερνε να λειτουργήσει σωστά στο σχολείο και γιατί οι δάσκαλοι του κολλούσαν την ταμπέλα του «καθυστερημένου». Ύστερα από πολυάριθμες αποτυχίες και αναποδιές, τελικά κατάφερε να γίνει μηχανικός, επιχειρηματίας και γλύπτης - και στα τριάντα πέντε του χρόνια έκανε μια καταπληκτική ανακάλυψη, που του έδωσε τη δυνατότητα να διαβάζει ολόκληρα βιβλία μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η έμπνευση εκείνη κατέληξε στις επαναστατικές μεθόδους του Nτέιβις, που παρουσιάζονται με απλό και ξεκάθαρο τρόπο σ' αυτό το βιβλίο, έτσι ώστε να μπορούν όλοι -δάσκαλοι, γονείς, θεραπευτές ή δυσλεξικοί- να τις χρησιμοποιούν για να ξεπερνούν με επιτυχία τα εμπόδια της δυσλεξίας.