Μετάξι - Baricco, Alessandro, 1958- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία ;, 1997)
Το "Μετάξι" είναι μια ιστορία. Αρχίζει με έναν άντρα που διασχίζει τον κόσμο και τελειώνει με μια λίμνη που βρίσκεται εκεί, μια μέρα με αέρα. Ο άντρας λέγεται Ερβέ Ζονκούρ. Δεν είναι γνωστό πώς λέγεται η λίμνη. Όλες οι ιστορίες έχουν τη μουσική τους. Αυτή έχει μια μουσική λευκή. Έχει σημασία να το πούμε, γιατί η λευκή μουσική είναι μια μουσική παράξενη, μερικές φορές σε αναστατώνει... Είναι σαν ν' ακούς να παίζουν τη σιωπή, και αυτούς που τη χορεύουν καλά τους κοιτάζεις και μοιάζουν ακίνητοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η λευκή μουσική. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Φρανσουά Ζιράρ, το 2007, με τους Μάικλ Πιτ, Κίρα Νάιτλι, Άλφρεντ Μολίνα, Κόζι Γιακούσο και Σέι Ασίνα στους κύριους ρόλους.