Το παιδί : αυτός ο μεγάλος άγνωστος - Tucker, Nicholas (Εμείς και τα παιδιά μας : Από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία, 1989)
Σε μία αναπτυγμένη κοινωνία η «παιδική ηλικία» μπορεί να εκτείνεται πέρα από την εφηβεία. Αντίθετα, τα παιδιά που ζουν μέσα στη φτώχεια είναι συχνά αναγκασμένα να κερδίζουν το ψωμί τους, σαν μικροί ενήλικοι, από τα τρία κιόλας χρόνια τους. Τι το κοινό υπάρχει σε τέτοια διαφορετικά παιδιά; Είναι η παιδικότητα καθαρά κοινωνική επινόηση, κάτι που αντανακλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες καθεμιάς συγκεκριμένης κοινωνίας; Το βιβλίο Το παιδί, αυτός ο μεγάλος άγνωστος στοχεύει να δώσει απαντήσεις σ αυτά τα ερωτήματα, ερευνώντας τα κοινά γνωρίσματα όλων των παιδιών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.