Φυλάξου από τη γλύκα των πραγμάτων - Billetdoux, Raphaele, 1951- (Νεφέλη, 1987)
Τρεις αδερφές, τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες, τρεις ιστορίες. Η Ζαν, η Κατρίν κι η μικρή Ναταλί (που παρατηρεί, καταγράφει, συμμετέχει), μετά τον θάνατο της μητέρας τους ανακαλύπτουν σιγά-σιγά τον εαυτό τους και τους άλλους. Με ευαισθησία και έξοχη ψυχογραφική δεινότητα, η Ραφαέλ Μπιγεντού δίνει τα πορτρέτα τριών νέων γυναικών, έτσι όπως προβάλλουν μέσα από τον κόσμο που τις περιβάλλει. Το Φυλάξου από την γλύκα των πραγμάτων (Βραβείο Interallie 1976), είναι μια ελεγεία στην χαμένη παιδική ηλικία, στην τρυφερότητα, στον εφηβικό Έρωτα. Διάψευση των ονείρων και γλυκόπικρη γεύση από την συγγραφέα, άλλος ένας ύμνος στην πολύτιμη, ανέκφραστη νοσταλγία.