Η μητέρα : η συμβολή της στη διαμόρφωση του παιδιού - Schaffer, Rudolph (Εμείς και τα παιδιά μας : Από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία, 1989)
Σαν χθεσινά παιδιά, σημερινοί ή αυριανοί γονείς, έχουμε όλοι άμεση εμπειρία της μητρικής φροντίδας. Η φύση, όμως, αυτής της ιδιότητας παραμένει τόσο μυστηριώδης. Είναι άραγε ένα ένστικτο (και η κακοποίηση ή η αδιαφορία είναι σπάνιες και παθολογικές αποκλίσεις του) ή είναι μια δεξιότητα που εξελίσσεται με την ίδια την άσκηση αυτής της ιδιότητας; Αναγνωρίζοντας τον πολυσύνθετο χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα σε μια μητέρα και στο παιδί της, ο Rudolph Schaffer επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο ερώτημα αν η μητρική φροντίδα είναι βασικά κάλυψη των υλικών αναγκών του παιδιού, στάση είτε παροχή ερεθισμάτων ή μια αμοιβαια, συγχρονισμένη δραστηριότητα, όπου ο ρόλος του μωρού, ακόμη κι όταν είναι νεογέννητο, δεν είναι καθόλου παθητικός.