Ακούτε τη θάλασσα - Cardinal, Marie, 1929-2001 (Σύγχρονη λογοτεχνία, 1985)
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μια ιστορία, και μάλιστα έχουν μια όμορφη ιστορία. Η Μαρί γεννήθηκε στην Αλγερία. Ο Καρλ είναι Γερμανός. Συναντάει τη Μαρί, συνδέεται μαζί της, τη βοηθάει. Κι όσο πιο ευτυχισμένη είναι αυτή, τόσο και περισσότερο η παιδική της ηλικία ξαναζεί μέσα της. Όμως ο Καρλ γυρίζει στη Γερμανία, ξαναβρίσκει τη ζωή του, τις συνήθειες του και ξεχνάει σιγά σιγά τη Μαρί. Όταν η Μαρί καταλαβαίνει, ότι όλα τέλειωσαν ανάμεσα τους, νομίζει πως έχασε την ψυχή της. Δεν έχει πια όρεξη να ζήσει. Η χώρα, ωστόσο, της παιδικής της ηλικίας θα τη σώσει απ' το θάνατο. Αυτή η Αλγερία που η αγάπη του Καρλ της ξανάδωσε και που ένα είδος αδιάφθορης ορμής, πιο δυνατής κι απ' την απελπισία, ζει από τότε μέσα της.