Η ζωή εν τάφω : το βιβλίο του πολέμου - Μυριβήλης, Στρατής, 1890-1969 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ. Κολλάρου, 1992)
Όπως προδίδει και ο ευρύτερος τίτλος του έργου, Η Ζωή εν Τάφω αποτελείται από τις χειρόγραφες σημειώσεις ενός στρατιώτη μέσα από τα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και, συγκεκριμένα, κατά το έτος 1917 στο μακεδονικό μέτωπο. Οι σημειώσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς ένα τυχαίο ημερολόγιο ή κάτι για να περνάει ο αφηγητής τον καιρό του μέσα σε δυσχερείς συνθήκες. Αντιθέτως, πρόκεινται για γράμματα που απευθύνονται προς την «Αγαπημένη» του, την οποία έχει αφήσει πίσω στο ειρηνικό, όπως το χαρακτηρίζει, χωρίο τους. Τα γράμματά του, δίχως ημερομηνία και τοποθεσία, είναι γεμάτα νοσταλγία, πόνο, απογοήτευση και απελπισία. Ο λοχίας Αντώνης Κωστούλας δε γράφει μόνο για το νόστο του για το νησί του και την αγαπημένη του, ούτε μόνο για γεγονότα που αντιμετωπίζει στο μέτωπο. Καταγράφει διαχρονικές ιδέες και πανανθρώπινα συναισθήματα, αντιστέκεται στην ιδέα του πολέμου, δίνει τον δικό του ορισμό στη γενναιότητα και την ανδρεία και εντοπίζει πόσο ασήμαντη αλλά σπουδαία, είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Από την αρχή του βιβλίου μάς γίνεται γνωστό πως ο συγγραφέας των χειρόγραφων είναι νεκρός. Αυτό το γεγονός αφήνει εξ αρχής στον αναγνώστη ένα αίσθημα ματαιότητας και θλίψης, αφού θα γνωρίζει πως ό,τι θα ακολουθήσει προέρχεται από το χέρι ενός αδίκως πεθαμένου άντρα. Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν το «Η Ζωή εν Τάφω» ένα σπουδαίο έργο για την άγρια φύση του πολέμου και την ανάγκη που έχει η ανθρώπινη ψυχή να επικοινωνήσει και να ζήσει γαλήνια και ειρηνικά.