Οι δουλειές του κ. Ιουλίου Καίσαρος : μυθιστόρημα - Brecht, Bertolt, 1898-1956 (Εν πλω ;, 2008)
Ένας νεαρός αριστοκράτης που διψά για το χρήμα εμφανίζεται στην πολιτική ζωή της Ρώμης με τη δημοκρατική παράταξη πιστεύοντας ότι είναι πιο "προσοδοφόρα". Ο Ιούλιος Καίσαρ, ευφυής και αδίστακτος, εξαπατά φίλους, συμμαχεί με αντιπάλους, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλουτίσει και να διακριθεί. Κλίκες, μίζες από την οικοδομική ανάπτυξη της πόλης, αντιπαραθέσεις πολιτικών, ανίερες συμμαχίες και έντονες παρασκηνιακές δοσοληψίες φέρνουν στο μυαλό του αναγνώστη τη σύγχρονη πραγματικότητα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Ο Μπρεχτ χρησιμοποιεί τη Ρώμη ως σκηνικό για να σατιρίσει την πολιτική και τους πολιτικούς σ' ένα μυθιστόρημα όλο ζωή. Οι εξεγέρσεις του όχλου, η εξωφρενική πολυτέλεια των αρχοντικών και η αδυσώπητη σύγκρουση συμφερόντων συνθέτουν τη διαχρονική εικόνα του "δημοκρατικού" πολιτεύματος.