Οι ευρωπαίοι : η επαρχία των συναισθημάτων : μυθιστόρημα - Τζερμιάς, Κωστής, 1960- (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, 2008)
Το βιβλίο αποτελεί μια σπουδή στο ερωτικό και το κοινωνικό μίσος. Ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ο φιλέλληνας Βέλγος συγγραφέας Πιερ Μορτέλ, μισεί θανάσιμα την πρώην ερωμένη του. Θέλει να την εκδικηθεί, επειδή κατ' αυτόν: «σ' αυτόν τον κόσμο είμαστε πεταμένοι για να αλληλομισούμαστε, να βασανίζουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους». Αλλά κάποια στιγμή το ξανασκέπτεται: «Είναι εφικτό να επινοήσω, αν όχι κάποια ευτυχία, κάτι άλλο που να μην είναι τουλάχιστον μαρτύριο;». Ένα μυθιστόρημα για τα αδιέξοδα της σύγχρονης ερωτικής και κοινωνικής ζωής στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Mια ιστορία ερωτικών παθών, που οπωσδήποτε μπορεί να διαβαστεί και ως φιλοσοφικό θρίλερ, στο βαθμό που ο αναγνώστης υποχρεώνεται να απαντήσει σε μερικά απλά ερωτήματα του τύπου: δολοφονήθηκε τελικά ο Πιερ Μορτέλ; Κι αν ναι, ποιος τον σκότωσε; Ποιος αγαπά ποιον, και γιατί, ποιος σκοτώνει ποιον, και γιατί, ιδού μερικά ουσιαστικότερα ερωτήματα με πολλές προεκτάσεις, που η μυθιστορηματική τους διερεύνηση από τον Κωστή Τζερμιά χαρτογραφεί με ευρηματικό τρόπο τη σύγχρονη Ευρώπη, από την Κρήτη έως τις Βρυξέλλες...