Η μούλα : μυθιστόρημα - Galan, Juan Eslava, 1948- (Συγγραφείς απ΄ όλο τον κόσμο, 2008)
O ημιονηγός Χουάν Κάστρο ενδιαφέρεται περισσότερο για την τύχη του μουλαριού του παρά για την έκβαση του πολέμου. Γι' αυτό, αναζητώντας το, καταλήγει πίσω από τις γραμμές του εχθρού και βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιστορία επικίνδυνη αλλά και κωμική, η οποία, παρά τη θέλησή του, θα τον μετατρέψει σε ήρωα πολέμου. Διαμέσου της μορφής του Χουάν Κάστρο, που ασχολείται περισσότερο με τις ερωτικές του περιπέτειες απ' ό,τι με την προέλαση του εχθρού, παρουσιάζεται μια ασυνήθιστη όψη του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου: αντιηρωική, κατεργάρικη και τρυφερή ταυτόχρονα. Η μούλα του Χουάν Εσλάβα Γκαλάν είναι μια τολμηρή απομυθοποίηση της ισπανικής σύρραξης αλλά και ένα λαμπρό αντιπολεμικό κατηγορώ.