Ο θησαυρός της αγάπης - Παπάκου, Βάσω, 1948- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 2008)
Στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, με την αθρόα προσέλευση των προσφύγων, θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, καταφθάνει από την Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά της η κυρία Ασημίνα. Στο νέο της ξεκίνημα συναντά δυσκολίες σε αυτή την πολυεθνική πόλη, αλλά με την προκοπή και το πείσμα της καταφέρνει να στήσει ένα ατελιέ ραπτικής. Στο μεταξύ, η τυχαία ανακάλυψη ενός κρυμμένου θησαυρού τής δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα φανταζόταν ότι θα της έλυνε, και ο κεραυνοβόλος έρωτας της κόρης της με έναν νεαρό ανάβει φωτιές στις οικογένειες των δύο ερωτευμένων παιδιών. Tο μίσος φουντώνει ανάμεσά τους, μέχρι που ο πόλεμος φέρνει τα πάνω κάτω. Tότε όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμφιλιωθούν και να αγωνιστούν μαζί, αν θέλουν να επιβιώσουν...