Η εταίρα : ιστορικό μυθιστόρημα - Dunant, Sarah (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2008)
Η "Eταίρα" είναι ένα επικό μυθιστόρημα γύρω από τη ζωή στην Ιταλία της Αναγέννησης. Έχοντας διαφύγει τη λεηλασία της Ρώμης το 1527, με τις κοιλιές τους γεμάτες τιμαλφή (που κατάπιαν), η εταίρα Φιαμμέττα και ο συνοδός της νάνος Μπουτσίνο κατευθύνονται προς τη Βενετία, την αστραφτερή πόλη που γεννήθηκε από το εμπόριο Ανατολής-Δύσης: πλούσια και μαζί στείρα, ευσεβής και επικερδής, περικαλλής και την ίδια στιγμή άθλια. Με συνδυασμό θάρρους και πανουργίας, το δίδυμο εισδύει στη βενετσιάνικη κοινωνία: ο τετραπέρατος νάνος και η ζωηρή αφέντρα του, εκπαιδευμένη από γεννησιμιού της να γοητεύει, να περιποιείται και να ικανοποιεί τους άνδρες. Στη γλώσσα της εποχής η Φιαμμέττα αναδεικνύεται ως η απολύτως τίμια και αξιόπιστη εταίρα. Ωστόσο, καθώς η εξέλιξή τους παίρνει ανοδική πορεία, αυτή η τέλεια "κολεγιά" απειλείται τόσο από το πάθος ενός εραστή που απαιτεί περισσότερες νύχτες απ? όσες του παραχωρούνται όσο και από το ενδιαφέρον ενός Τούρκου που ψάχνει φρέσκια ανθρώπινη σάρκα για την αυλή του σουλτάνου του. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση έρχεται από μια ανάπηρη κοπέλα που μπαίνει στη ζωή και στις καρδιές τους, με ολέθριες συνέπειες για όλους. Η "Eταίρα" είναι ένα μυθιστόρημα για τις αμαρτίες της ηδονής και τις ηδονές της αμαρτίας, στημένο σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου στην πιο κραταιά στιγμή της ιστορίας της.