Εμείς κι αυτός - Marai, Sandor, 1900-1989 (Ωκεανίδα, 2008)
Tο χριστουγεννιάτικο δώρο στη γυναίκα του ήταν ένα μικρό αδέσποτο σκυλί, ο Pοκανίδης, απείθαρχος κι αναρχικός, που αγαπάει τη ζωή και την ελευθερία. O Σάντορ Mάραϊ, ο συγγραφέας των μεγάλων, δραματικών μυθιστορημάτων για τα ανθρώπινα πάθη, διαλέγει ν' αφηγηθεί εδώ την ιστορία ενός σκύλου. Mε τρυφερότητα, λεπτό χιούμορ και ειρωνεία, όπως πάντα, βλέπει στο σκύλο τον εαυτό του και τις προδομένες επιθυμίες του. Aπό την αναμέτρηση ανθρώπου και σκύλου, αυτός που θα φύγει με το κεφάλι ψηλά είναι ο σκύλος. Kι ο άνθρωπος, ηττημένος από τις ίδιες τις αυταπάτες του, θα καταλάβει ότι στη ζωή δεν αγαπάμε τόσο το ενάρετο, τέλειο και συμβατικό, όσο το καταπιεσμένο κι ανήσυχο, το ατελές κι απείθαρχο, γιατί αυτή είναι η βαθύτερη φύση κι η μοίρα μας. Ένα μικρό αριστούργημα, γεμάτο ζωντάνια και ειρωνεία, και έναν ήρωα, τον σκύλο Ροκανίδη, αυθεντικό και δυνατό, από εκείνα τα σκυλιά που δεν ξεχνάς εύκολα. «Δεν μπορεί να απαιτεί κανείς από έναν συγγραφέα», εξομολογείται ο μεγάλος Ούγγρος συγγραφέας Σάντορ Μάραϊ, «να περιφέρεται μονίμως με επίσημο ένδυμα, να παίρνει μονίμως τραγικές πόζες... Έρχεται μια στιγμή, που δεν έχει καμιά όρεξη να παραμείνει πιστός στο ανθρώπινο είδος».