Τα μυστικά του ουρανού - Συμεωνίδου-Αλ Μαντίλ, Αλεξάνδρα (Ελληνική λογοτεχνία, 2008)
Η Ίρις, μια σύγχρονη νέα, ξεκινά από τον τόπο της για το μεγάλο ταξίδι των ονείρων της, τη Βαγδάτη. Ένα ευτελούς αξίας μα ιδιαίτερο πνευστό μουσικό όργανο που βρίσκει στην τοπική αγορά της Ανατολής θα της κινήσει την περιέργεια και θα το αγοράσει. Επιστρέφοντας στη μακρινή πατρίδα της, θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της «ασήμαντης» φλογέρας. Αναπαυμένη στο δικό της χώρο, με τις πρώτες κιόλας νότες θα βιώσει το «κάλεσμα». Οι πλήρως εναρμονισμένες συχνότητες θα την απαγάγουν σε άλλους κόσμους, ατελείωτους, σε μια άλλη διάσταση... Η μουσική, ο χώρος κι ο χρόνος, τρεις συνιστώσες του εν δυνάμει υπαρξιακού της στίγματος, θα γίνουν αφορμή τη δεδομένη μα όχι τυχαία στιγμή να αντιληφθεί την ουσία της ύπαρξής της?