Δωδεκάνησα : συνθήκες, νόμοι, στατιστικές, χάρτες 1947-1997 - Γεροζήσης, Τριαντάφυλλος Αθ., 1934-2018 (Βουλή των Ελλήνων, 1998)
Το σύμπλεγμα των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που στον αιώνα μας είναι γνωστό ως Δωδεκάνησα, αποτελεί από τους αρχαίους χρόνους, το βασικό στοιχείο που κατέστησε το Αιγαίο Πέλαγος για μεγάλες χρονικές περιόδους κλειστή ελληνική θάλασσα, ελληνική λίμνη. Τα Δωδεκάνησα με την εξαιρετική γεωστρατηγική τους σημασία, με τη μεγάλη ναυτική τους παράδοση, αλλά και την οικονομική και πολιτιστική τους επιρροή σε όλο τον μεσογειακό χώρο, ήταν αναπόφευκτο να γνωρίσουν – και γνώρισαν – στη μακρόχρονη Ιστορία τους, πολλούς κατακτητές και να λειτουργήσουν ως χωνευτήριο ετερόκλητων πολιτισμών.