Χαρέμι : ο οίκος της ηδονής - Σφυρόερα, Σοφία Ν., 1956- (Ελληνικά Γράμματα, 2008)
Ψίθυροι κι αναστεναγμοί, ανομολόγητοι πόθοι, λαγνεία και απομόνωση. Γυναίκες διψασμένες γι' αγάπη και δύναμη. Γυναίκες που μεγαλώνανε μαθητεύοντας τον έρωτα. Ραδιουργίες και νωχέλεια, μάγια και παραμύθια. Ίσκιοι που ζωντανεύουν τις νύχτες και περνούν στα απόκρυφα δώματα. Κορίτσια που γίνανε νεράιδες του βυθού και στοιχειώνουν τα όνειρα... Χαρέμι, ο οίκος της ηδονής. Το βιβλίο προσφέρει με γλαφυρό τρόπο ένα πανόραμα του απαγορευμένου χώρου των γυναικών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες, όλες τις παραμέτρους απελπισίας, τρέλας κι ερωτισμού, εξουσίας, σκλαβιάς και αγωνίας για επιβίωση σε έναν κόσμο που στοίχειωσε την Ιστορία και τη φαντασία των ανήσυχων χριστιανών ή όσων ζουν με την προοπτική ενός στείρου Παραδείσου, μιας μάλλον πληκτικής ευρυθμίας.