Ο δίσκος της Φαιστού : το αίνιγμα μιάς γραφής του Αιγαίου - Godart, Louis (Ιτανός, 1995)
«1908, Κρήτη, υψώματα της Φαιστού. Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής ο Luigi Pernier, μέλος της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής, ανακαλύπτει το δίσκο που θα ονομαστεί "Δίσκος της Φαιστού", ένα κυκλικό κομμάτι πηλού, μετρίων διαστάσεων, που πάνω του έχουν αποτυπωθεί 242 σημεία. Είναι τα μοναδικά και μυστηριώδη ίχνη μιας συλλαβικής γραφής που ανάγεται στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ., η σημασία της οποίας χάθηκε. Από εκείνη τη στιγμή, η αποκωδικοποίηση του δίσκου γίνεται ένα από τα πλέον γοητευτικά και περίπλοκα αινίγματα στην ιστορία της σύγχρονης αρχαιολογίας. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αποδύονται στον δύσκολο αγώνα, προτείνοντας κάθε φορά εκκεντρικές ή λόγιες λύσεις. Παρά τον πολλαπλασιασμό των υποθέσεων και την αύξηση της βιβλιογραφίας δεν σημειώθηκε καμία πραγματική πρόοδος στις γνώσεις μας, που παραμένουν συγκεχυμένες και επιφανειακές. Με οπλισμό την τεράστια επιστημονική του εμπειρία, που στηρίζεται σε επιτόπιες μελέτες και έρευνες, ο Godart προσπαθεί να ξεμπλέξει τη μεγάλη σύγχυση των διαφόρων υποθέσεων, θέτοντας τα θεμέλια για μια αληθινή γνώση του μυστηριώδους αντικειμένου. Η γνώση αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μελέτες και τούτη τη φορά σε επιστημονική βάση. Κάθε σημείο του δίσκου ερευνάται εξονυχιστικά και το σύστημα γραφής που αποκαλύπτεται κατ' αυτόν τον τρόπο συγκρίνεται με τα σημεία των άλλων γνωστών γραφών της μινωικής - μυκηναϊκής Κρήτης και με αρχαιολογικά ευρήματα διαφόρων πολιτισμικά συγγενών περιοχών. Η μελέτη του δίσκου γίνεται έτσι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων γραφών και μια περιπλάνηση στον πολιτισμό των πρώτων μεσογειακών λαών, που πρώτη φορά επιχειρείται».