Η κυρία με το σκυλάκι και άλλα διηγήματα - Chekhov, Anton Pavlovich, 1860-1904 (Σύγχρονη Εποχή, 1990)
Στη συλλογή «Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ και άλλα διηγήματα» του Άντον Τσέχοφ- ενός συγγραφέα που είχε τεράστια επιρροή όχι μόνο στη ρωσική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία, περιλαμβάνονται τα έργα που γράφτηκαν σε διάφορες περιόδους της δημιουργικής του δράσης. Μισώντας το δεσποτισμό, την ανομία, την ψευτιά, την αυταρέσκεια των «ισχυρών» και την ταπεινότητα των «αδυνάτων», προβάλλοντας σαν αγωνιστής κατά της χυδαιότητας σε όλες τις εκδηλώσεις της, ο Τσέχοφ πάνω απ όλα εκτιμούσε τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ηθικότητα. «Απλώς ήθελα να πω τίμια και ειλικρινά στους ανθρώπους: κοιτάξτε τον εαυτό σας, ζείτε τόσο άσχημα και ανιαρά, έγραφε ο ίδιος ο Τσέχοφ για το έργο του. Το βασικό είναι να το καταλάβουν οι άνθρωποι, και μόλις το καταλάβουν, οπωσδήποτε θα δημιουργήσουν μια άλλη, καλύτερη ζωή... Θα είναι εντελώς διαφορετική, δε θα μοιάζει με αυτή που υπάρχει...»