Τα γενέθλια του τριγωνοψαρούλη, ή, Πως η αγάπη νίκησε τον πόλεμο - Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 1964- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Συλλογή σπουργιτάκια ;, 2007)
"Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη" είναι το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς με ήρωα το ψάρι που όλοι αγαπάμε. Μπορεί βέβαια να διαβαστεί και ως πρώτο γιατί σε αυτό, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, μαθαίνουμε πώς γνωρίστηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του δέκα χρόνια πριν. Πώς έγιναν η αφορμή να ξεσπάσει ο μεγάλος πανθαλάσσιος πόλεμος, αφού ο μπαμπάς του ήταν από το γαλάζιο πέλαγος κι η μαμά του από την κόκκινη θάλασσα κι απαγορευόταν να αγαπηθούν. Ένας πόλεμος παράλογος, όπως όλοι οι πόλεμοι, που μπόρεσε και τον σταμάτησε μόνο η αγάπη! Η αγάπη που υπήρχε μέσα σε ένα τριγωνικό αυγό, το αυγό του Τριγωνοψαρούλη!